fbpx
Nářadí a nástroje nejen pro profíky
brusky, vrtáky, pily - na beton i kov
Zastoupení + servis
pro Česko a Slovensko

Typ připojení závitů BSPT a NTP

NPT závit / připojení

NPT (National Pipe Thread) tedy závit s úhlem profilu 60 stupňů, označení je pro americký kuželový trubkový závit ASME / ANSI B1.20.1 ‚. Tento jemný americký závit je určen pro samotěsnící standardní přípojky.

Spoje jsou nejčastěji používané pro typy připojení v USA a Kanadě. NPT mají kuželový závit, shodují se s vnitřním NPT adaptérem. Utěsnění funguje na principu „out-of“ tvaru závitu, což znamená, že vnější připojení táhne vnitřní ventil natolik, že spojení může udržovat příslušný tlak. Jednou z nevýhod tohoto spoje je, že když je ušlechtilá ocel spojena s antikorozním materiálem při nadměrné zátěži a slabém mazání může způsobit škody na závitu (při opakovaném spoji třeba navinout nové těsnění).

BSPT závit / připojení

BSPT kuželové závity (British Standard Pipe Taper thread) s úhlem profilu 55 stupňů. Tento kuželový závit je samotěsnící, ale také může být používán s těsněním.

BSPT je podobný NPT, ale je zde podstatný rozdíl. Úhel závitu je 55 stupňů místo 60 stupňů. Z tohoto důvodu se NPT připojení vsuvka vejde do BSPT připojení nebo naopak, ale nejsou uzavřeny. Je třeba použít těsnící nit, aby byla zajištěna těsnost vnější a vnitřní přípojky.

 

Spoje těsněné mezi závity

Utěsnění spoje se dosáhne nanesením těsnicího prostředku, obvykle teflonové pásky nebo pasty, mezi závity. Vedle optimálních variant, kterými jsou spojení kuželového vnějšího závitu s kuželovým vnitřním závitem stejného druhu (tj. NPT nebo BSPT), se používají i varianty nedoporučené, kdy se kombinují vzájemně různé závity.

BSPP vnitřní + BSPT vnější
Vzhledem k různému tvaru (kuželový do válcového) se těsnění dosáhne pouze v prvním 1 či 2 závitech.

BSPP vnitřní + NPT vnější
Tato kombinace je přímo „zavrženíhodná“. BSP a NPT závity se liší nejen tvarem (odlišný úhel závitu), ale i stoupáním. Pokud je přesto nutné ji použít, mělo by být alespoň stoupání stejné (tj. pouze pro 1/2″ a 3/4″).

BSPT vnitřní + NPT vnější
Pokud mají oba závity stejné stoupání, pracuje tato kombinace poměrně dobře.